Familiebedrijf sinds 1893 Koffie Thee Apparatuur Service Horeca Werk Thuis
Waar ben je naar op zoek?
10-12-2020

Koffie maken met de Chemex

De perfecte verhouding voor een kop Chemex koffie is natuurlijk heel persoonlijk. Wat u het lekkerst vindt, weet u pas na een paar keer uitproberen. Maar om een richtlijn te geven kunt u uitgaan van 15 gram koffie op 250 ml water. Dat is voldoende voor een kop. Liever wat sterker? Dan kiest u voor wat meer koffiebonen. Weeg steeds hoeveel koffiebonen u gebruikt en meet hoeveel warm water u toevoegt. Dan weet u na een tijdje welke verhouding voor u het beste smaakt.

De perfecte verhouding voor een kop Chemex koffie is natuurlijk heel persoonlijk.

Hieronder vindt u een algemene instructie.

Voor de thuis barista

Hoe doet u het?

1. Kook water en laat het een beetje afkoelen.

2. Maal de juiste hoeveelheid bonen. Dit kunt u doen met een handmolen of een elektrische molen. Hou een vrij grove maling aan.

3. Plaats het koffiefilter, spoel het filter met een klein beetje water, zodat u daarmee de papiersmaak van het filter elimineert. Ga pas verder naar de volgende stap als er geen waterdruppels meer uit het filter komen.

4. Giet wat heet water (ongeveer 85°C tot 95°C) door het lege koffiefilter en zorg dat al het papier nat wordt. Spoel het filter met een klein beetje water, zodat u daarmee de papiersmaak van het filter elimineert. Ga pas verder naar de volgende stap als er geen waterdruppels meer uit het filter komen.

5. Doe nu de gemalen koffiebonen in het natte koffiefilter en giet een klein deel van het water op. Doe dit rustig en in cirkels maar niet aan de rand. Dit is de pre-infusie; de koffie zet uit en de koffiemaling raakt zo verzadigd.

6. Wacht zo’n 1,5 minuut terwijl het water door de koffiemaling heen druppelt.

7. Giet vervolgens de rest van het hete water op de koffiemaling. Ook dit doet u heel rustig, in cirkels.

8. Laat de koffie door het filter lopen. Dit kan zeker zo’n drie tot vier minuten duren.

9. Haal dan het filter weg en giet de koffie in een (voorverwarmde) mok.

10. Geniet nu, in alle rust, van heerlijke Chemex koffie!

Laatste nieuws &
recepten