Waar ben je naar op zoek?

Energie besparen met uw (koffie-)apparatuur
In deze tijd is het goed om te kijken hoe u energie kunt besparen met uw (koffie-)apparatuur. Afhankelijk van het type apparatuur zijn hier richtlijnen voor die u hierbij kunnen helpen. 

Volautomaten (Melitta, Animo, Raffinato, Carimali) 

  • Deze machines kunnen zonder problemen aan het eind van de dag worden uitgeschakeld. Op sommige machines kunnen wij zelfs voor u instellen op welk tijdstip de machine automatisch in- of uitgeschakeld moet worden. 

Halfautomaten (La Marzocco, Sanremo, VBM, Iberital)

  • Veel van deze machines hebben tegenwoordig een ‘ECO-stand’. Daarbij koelt de machine gedeeltelijk af. In vergelijking tot operationeel (op temperatuur) houden kan dat tot zo’n 70% besparing leiden gedurende de tijd dat de machine op ECO staat.
  • Deze ‘ECO-stand’ is in de meeste gevallen de schakelaar op stand ‘1’ zetten. 
  • Daarnaast kunt u een handdoek over het koppenplateau leggen om energie te besparen. Doordat het servies dan minder warmte verliest, is er minder energie nodig om het servies op temperatuur te houden.
  • Het geheel uitschakelen van de machine is ook mogelijk, maar wordt niet geadviseerd omdat dit lekkage en storingen kan veroorzaken. Temperatuurwisselingen zorgen voor uitzetten en krimpen van materialen. Hoe groter de verschillen, hoe groter de uitzetting/krimping. Verschillende materialen hebben verschillende uitzetting/krimp. Dat uitzetten/krimpen kan leiden tot (kleine) lekkages op die plaatsen waar 2 verschillende materialen bij elkaar komen.
  • Ook de elektronica van deze machines kan niet goed tegen temperatuurschommelingen. Grote temperatuurwisselingen zorgen voor vroegtijdig verouderen van de elektronica.
  • Wordt de machine voor meerdere dagen of weken niet gebruikt, dan kunt u deze uit financieel oogpunt natuurlijk uitzetten. Houdt u er rekening mee dat de machine bij het opstarten dan minimaal een uur nodig heeft om weer op te warmen. Zorgt u ervoor dat u de machine opstart op de manier zoals de fabrikant voorschrijft. 

Voor vragen en advies over het opstarten van halfautomaten kunt u uiteraard ook altijd bellen met onze servicedienst.

Randapparatuur

  • Koffiemolens, waterkoelers en chocolademelkmachines kunnen zonder problemen aan het einde van de dag worden uitgeschakeld. 
  • Op de Lattiz zit zelfs een automatische slaapstand. Hierdoor hoeft u de machine niet handmatig uit te schakelen.