Nieuws

Koffie in de vakantie

Vanaf zaterdag a.s start officieel de vakantie. Met vakantie gaan is dit jaar minder vanzelfsprekend. Veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land. Wij hebben twee tips om ook tijdens de vakantie op iedere locatie eenvoudig te kunnen genieten van een verse kop koffie.

 1. De Perculator: een aluminium potje dat je op het vuur kunt zetten en waarmee je een sterke bak koffie kunt zetten. Het principe van de perculator is makkelijk. Je kunt de bovenste en onderste helft van elkaar af schroeven en daartussen vind je een filterbakje. Het onderste gedeelte vul je met water, het filterbakje zet je terug en vul je met koffie.

De bovenste helft draai je er weer op en je zet het geheel op het vuur. Na een paar minuten zul je zien dat het water aan de onderkant er aan de bovenkant als een koffiedrank uitkomt. Wanneer je koffie zet met de perculator verwacht dan een lekkere sterke bak koffie. Dit komt doordat het water dat door de koffie heen gaat behoorlijk heet is.

Pas wanneer het water gaat koken dan bouwt het druk op die ervoor zorgt dat het water door het buisje gaat dat naar de gemalen koffie leidt. En hoe warmer het water, des te meer extractie er plaatsvindt wat uiteindelijk kan leiden tot te bittere koffie. Let dus op bij het zetten van koffie met de perculator dat wanneer het er aan de bovenkant langzaam uitkomt dat je het vuur lager zet of het potje even van het vuur haalt. Al is technisch gezien koffie uit een perculator geen espresso (de druk is te laag) ik hoor vaak dat men de koffie wel gebruikt als basis voor een cappuccino. Vind je de koffie te sterk? Doe er dan wat water bij om te verdunnen.

Recept:

2. Filter koffie: ouderwets koffie zetten met een filter hoort wel een beetje bij het primitieve imago van kamperen. Ketel met water op het vuur en zodra het gekookt heeft opschenken. Inmiddels is deze filtermethode weer helemaal terug in de koffie bizz. In hippe koffietentjes zie je baristi bezig met speciaal voor de filter zetmethode gebrande bonen, watertemperatuur en stopwatches om de extractietijden te meten.

Maak voor dat je de gemalen koffie in het filter doet, het filterpapier eerst nat. Hierdoor verlies je papiersmaak en voorkom je dat een deel van het water met de koffie in het filter blijft hangen. Je wilt de koffie en zijn mooie smaken immers in je kopje hebben.

Wacht even met opschenken nadat het water het kookpunt heeft bereikt. Als je de temperatuur iets laat zakken dan voorkom je dat bittere smaken en aroma’s die je niet in je koffie wilt hebben in je kopje terecht komen.

Kies voor een grove maling. Het lekkerste is natuurlijk verse koffie en zelf gemalen. Maar als je dit niet bij de hand hebt kies dan voor voorgemalen koffie met een grove maling.

Recept:

  • 30 gram koffie
  •  Een halve liter water
  • Water dat van de kook af is (85-90 graden)
  • Maalfijnheid gebruikt waarbij de extractietijd niet langer dan 4 minuten duurde.
  • Koffie IJzersterk Lungo blend, gemalen

 

Gepubliceerd: woensdag 1 juli 2020