.gform_validation_container { display:none; } .home .banner__quicksearch { display:none; }
Waar ben je naar op zoek?
17-11-2023

Belangrijk nieuws: Single Use Plastic (SUP) wetgeving

Belangrijk nieuws op het gebied van koffiebekers en melkcups. Per 1 januari 2024 gaat de Single Use Plastic (SUP) wetgeving een stap verder. Er geldt dan een geheel verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie op locatie. Dat geldt bijvoorbeeld voor kartonnen materialen met een plastic coating (koffiebekers), maar ook voor de voorverpakte producten zoals melkcups. We hebben dit eerder in een nieuwsbericht op onze website ook onder de aandacht gebracht.

Echter zijn er op donderdag 26 oktober 2023 twee moties aangenomen door de Tweede Kamer met betrekking tot deze kwestie. De moties hebben betrekking op het verschil in definitie voor het begrip hoogwaardige recycling wanneer het gaat om plastic of karton met plastic. Er wordt in de moties specifiek gevraagd of de regering een uitzondering zou willen maken voor kartonnen bekers die maximaal 5% plastic bevatten. Helaas voldoen kartonnen koffiebekers (op dit moment) niet aan deze specificatie.

Ons advies

Vanwege de onderzekerheid adviseren wij uit te gaan van de regelgeving zoals die op dit moment is en te kijken naar welk alternatief past bij jouw organisatie.

De afgelopen maanden hebben we diverse alternatieven voor koffiebekers onderzocht en getest op kwaliteit, functionaliteit en drinkgemak. In dit nieuwsbericht vertellen we je graag meer over de verschillende alternatieven voor zowel koffiebekers als melkcups.

De alternatieven

Gelukkig hebben we 3 geschikte alternatieven voor de papieren wegwerpbeker en een alternatief voor de melkcups. Op deze manier kun je gewoon koffie blijven drinken, maar dan op een duurzame manier met minder wegwerpplastic.

Alternatief melkcups

Aluminium melkcups van Friesche Vlag. De aluminium melkcup bevat koffiemelk in plaats van room en is speciaal ontwikkeld voor de espresso zetmethodiek. De aluminium verpakking zorgt voor een betere conditionering van het product. De melkcups zijn verpakt in een cupje van 8,4 ml in een doos van 200 stuks.

Alternatief 1: kunststof PP beker

De polypropyleen (PP) beker is gemaakt van een duurzaam en sterk materiaal. Dit materiaal is van hoge kwaliteit en gaat lang mee. Daarnaast heeft het een relatief lage CO -voetafdruk.

Alternatief 2: The Lucky Cup

Deze koffiekop (gerecyclede beker), ook wel ‘The Lucky Cup’ genoemd, bevat als grondstof koffiedrab. De kopjes worden zowel op kantoor als in de horeca gebruikt. The Lucky Cup kan gewoon in de vaatwasser en gaat jaren mee. Is hij ‘op’? Lever hem weer bij ons in. De kop wordt dan opnieuw als grondstof gebruikt voor een nieuw kopje.

Alternatief 3: Servies

Een derde alternatief op de wegwerpbekers is servies. Voor koffie is dit veelal keramiek en voor thee of andere warme dranken is dit glas. Een luxe optie met een mooie uitstraling. De kwaliteit van porselein is goed en gaat relatief lang mee. In de horeca wordt hier al veel gebruik van gemaakt. Op kantoren wordt er steeds vaker gekozen voor servies.

Hulp nodig?

Heb je na het lezen van deze nieuwsbrief hulp nodig met de transitie van de traditionele papieren koffiebeker naar een duurzame, herbruikbare variant? Wij helpen je graag. Voor vragen of advies kun je terecht bij accountmanagers Peter Borchers, Arthur Egeter (momenteel afwezig) en Albert Klooster. T: 0515 572 561 (optie 1)

Nieuws