Waar ben je naar op zoek?
01-09-2023

Update: Single Use Plastic (SUP) Wetgeving

Begin dit jaar hebben de Europese Unie en de Nederlandse overheid de nieuwe Single Use Plastic wetgeving geïntroduceerd voor eenmalige verpakkingen die plastic bevatten. Het gaat dan bijvoorbeeld om: drankverpakkingen, zakjes en wikkels. De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en hebben we steeds beter inzicht in de alternatieven. In dit nieuwsbericht lees je de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden op dit gebied.

De nieuwe regels omtrent plastic

Per 1 juli 2023: plastic-houdende bekers voor ‘consumptie onderweg, afhalen of bezorgen’ mogen alleen nog tegen betaling worden aangeboden.

Per 1 januari 2024: wegwerpbekers met plastic mogen niet meer worden aangeboden voor ‘consumptie ter plaatse’. Ook plastic melkcups vallen onder deze regelgeving. Deze kunnen worden vervangen door aluminium cups of kleine petflesjes. Hierover in de volgende nieuwsbrief meer.

In navolging op deze wetgeving zijn we bezig met onderstaande alternatieven:

Alternatief 1: herbruikbare PP bekers

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt.

Herbruikbare bekers zijn dan de norm. De Polypropyleen (PP) beker is een optie om wegwerpbekers te vervangen.

Op dit moment zijn we nog aan het onderzoeken welke PP beker het beste uit de test komt en een goede vervanger is voor de wegwerpbekers. Hierbij kijken we naar:

  1. De productie van de bekers
  2. Het gebruik (omspoelen en afwassen)
  3. Financiële impact
  4. Drinkgemak
  5. Recyclebaarheid

Alternatief 2: servies

Een tweede alternatief op de wegwerpbekers is servies. Voor koffie is dit veelal keramiek en voor thee of andere warme dranken is dit glas. In de horeca wordt hier al veel gebruik van gemaakt. Op kantoren wordt er steeds vaker gekozen voor servies. We zien dat dit op diverse gebieden een uitstekend alternatief is.

Hoe verder?

We vinden het belangrijk om een passend alternatief te vinden. De beslisboom biedt hulp om te kijken welke beker het meest duurzaam is voor jouw situatie.

Klik hier voor de beslisboom

Voor vragen of advies over bovenstaande ontwikkelingen kun je terecht bij accountmanagers Peter Borchers, Arthur Egeter en Albert Klooster. We helpen je graag! T: 0515 572 561 (optie 1)

Nieuws