Nieuws

Hoe zet je nou een perfecte pot thee?

En zo net voor het weekend zijn we er weer met leuke tips! Dit keer geen koffie- maar theetips: want hoe zet je nou een perfecte pot thee?

Tip 1: Kies de juiste temperatuur

Een goede pot thee zet je niet zonder water. Ook hier maak je meteen een beslissing die de smaak van je thee kan beïnvloeden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bronwater te gebruiken in plaats van kraanwater. Bronwater is zuiverder water, wat voor een smaakverschil zorgt. Kraanwater is prima te gebruiken om een goede pot thee mee te zetten, maar kies voor bronwater wanneer het kraanwater veel kalk of andere ongewenste smaken bevat. De ideale temperatuur van het water hangt af van het soort thee dat je zet. Voor groene of witte thee is een temperatuur van 70-85 °C ideaal, voor Oolong en Puerh thee 85-95 °C en voor zwarte thee kook je het water tot 95-100 °C. Je kunt het water op verschillende manieren op de gewenste temperatuur krijgen. Bijvoorbeeld door het water te koken en af te laten koelen tot de juiste temperatuur. Door het water te verwarmen tot bijvoorbeeld 70°C, zonder het water tot het kookpunt te laten komen. Of je schenkt een kleine hoeveelheid koud water in de theepot voordat je het gekookte water erbij schenkt. Hierbij kun je eventueel gebruik maken van een simpele thermometer of kiezen voor een waterkoker met een instelbare temperatuur.

 Tip 2: Losse thee of in een zakje?

Bij het theezetten kun je kiezen voor losse thee of thee in een zakje. Beiden komen van dezelfde theeplantfamilie (Camellia sinensis), maar het verschil ontstaat tijdens het sorteer- en droogproces van de theebladeren. De fannings en dust in theezakjes zijn kleine beschadigde stukjes blad waar de essentiële oliën de kans hebben gehad om te vervliegen. De fannings en dust geven dus minder smaak af dan de grote theebladeren. Bladthee en brokens zijn van betere kwaliteit en worden gebruikt voor losse thee. In deze theebladeren zijn de essentiële oliën grotendeels bewaard gebleven en deze zullen bij het theezetten weer vrijkomen, met als resultaat een krachtigere en vollere smaak dan wanneer je een theezakje gebruikt. Als je kiest voor losse thee, maar geen zin hebt om met een lepeltje losse theeblaadjes uit je kopje te vissen, zijn er verschillende theefilters verkrijgbaar voor een pot of voor een kop.

 Tip 3: de juiste hoeveelheid

Terwijl het water kookt, meet je de juiste hoeveelheid thee af. De hoeveelheid thee die je gebruikt, hangt af van de hoeveelheid water. Voor een kop thee gebruik je ongeveer 2 gram losse thee, dit is 10 gram per liter. Zet je een hele pot thee, kijk dan van te voren even hoeveel water erin gaat en spoel de pot een keer om met kokend water om hem voor te verwarmen. Als je even snel een kop thee wilt drinken, is het vervelend om met een weegschaal je thee af te wegen. Er is een theemaatschepje verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk 2 gram kunt afmeten.

Tip 4: schenken als een pro

Wanneer het water de juiste temperatuur heeft bereikt, schenk je het water op de thee. Dit kun je natuurlijk simpel houden, maar je kunt ook kiezen voor een theeceremonie. Dit houdt in “schenk hoog om te spoelen en laag om te serveren”. Bij hoog schenken op de theebladeren geeft de thee meer essentiële oliën en smaak af. Als je gasten hebt ziet het er natuurlijk heel indrukwekkend uit. Doe je wel voorzichtig?

 Tip 5: smaken verschillen

Omdat smaken verschillen moet je de thee zetten zoals jij hem het lekkerste vindt. De kleinste aanpassingen kunnen voor een smaakverschil zorgen. Dus gebruik een keer heter of kouder water, wissel de hoeveelheid thee die je gebruikt af, of laat de thee korter of langer trekken. Je kunt een theetimer gebruiken om bij te houden hoelang je de thee precies laat trekken. Oefening baart kunst en uiteindelijk weet je precies op welke manier je iedere thee moet zetten om de perfecte pot thee te kunnen serveren.

En tot slot de laatste tip: opbergen

Een allerlaatste tip, misschien wel de belangrijkste om de smaak te behouden, gaat over het bewaren van de thee. Thee is extreem gevoelig voor licht, lucht, vocht en warmte, en deze factoren kunnen de smaak van de thee nadelig beïnvloeden. Bewaar daarom de thee op een donkere plek, in een goed afgesloten pot of blik. Zo blijf je optimaal genieten van je pot thee en heb je voldoende tijd om uit te zoeken wat nou jouw voorkeur heeft. Laat je het weten?

Gepubliceerd: vrijdag 25 oktober 2019


Overige nieuwsberichten