Nieuws

Koffie maken met de Chemex

De perfecte verhouding voor een kop Chemex koffie is natuurlijk heel persoonlijk. Wat jij het lekkerst vindt, weet je pas na een paar keer uitproberen. Maar om je een richtlijn te geven kun je uitgaan van 15 gram koffie op 250 ml water. Dat is voldoende voor een kop. Wil je het wat sterker? Dan kies je voor wat meer koffiebonen. Weeg steeds hoeveel koffiebonen je gebruikt en meet hoeveel warm water je toevoegt. Dan weet je na een tijdje welke verhouding jou het beste smaakt.

Hoe doe je het?

1. Kook water en laat het een beetje afkoelen.

2. Maal de juiste hoeveelheid bonen. Dit kun je doen met een handmolen of een elektrische molen. Hou een vrij grove maling aan.

3. Plaats het koffiefilter, spoel het filter met een klein beetje water, zodat je daarmee de papiersmaak van het filter elimineert. Ga pas verder naar de volgende stap als er geen waterdruppels meer uit het filter komen.

4. Giet wat heet water (ongeveer 85°C tot 95°C) door het lege koffiefilter en zorg dat al het papier nat wordt. Spoel het filter met een klein beetje water, zodat je daarmee de papiersmaak van het filter elimineert. Ga pas verder naar de volgende stap als er geen waterdruppels meer uit het filter komen.

5. Doe nu de gemalen koffiebonen in het natte koffiefilter en giet een klein deel van het water op. Doe dit rustig en in cirkels maar niet aan de rand. Dit is de pre-infusie; de koffie zet uit en de koffiemaling raakt zo verzadigd.

6. Wacht zo’n 1,5 minuut terwijl het water door de koffiemaling heen druppelt.

7. Giet vervolgens de rest van het hete water op de koffiemaling. Ook dit doe je heel rustig, in cirkels.

8. Laat de koffie door het filter lopen. Dit kan zeker zo’n drie tot vier minuten duren.

9. Haal dan het filter weg en giet de koffie in een (voorverwarmde) mok.

10. Geniet nu, in alle rust, van jouw heerlijke Chemex koffie!

Zelf proberen? Bestel alle producten bij ons in de webshop! Ook de bonen kun je hier bestellen. 

 

Gepubliceerd: woensdag 26 augustus 2020


Overige nieuwsberichten